By - adminy

Rugbyspilleren Rieko Ioane

Rieko Ioane er en newzealandsk rugbyspiller som spiller for klubben Blues i Super Rugby-ligaen. I tillegg spiller han på New Zealands landslag. Han er født i 1997, og er altså i begynnelsen av sin karriere som rugby-spiller. Allerede som junior-spiller representerte han New Zealand, og gjorde seg også bemerket i klubbsammenheng. I 2018 fikk han utmerkelsen «Tom French Māori Player of the Year» etter sin debut i Super Rugby.

Rieko Ioane ble født i Auckland 18. mars 1997. Faren hans, Eddie Ioane, var en profesjonell rugbyspiller fra Samoa – Rieko fører altså tradisjonen i familien videre. I en periode bodde familien i Japan, i forbindelse med at Eddie Ioane spilte for det japanske laget Ricoh Black Rams. Tilbake i Auckland gikk Rieko Ioane på Auckland Grammar School. Han begynte som profesjonell spiller allerede da han var 16 år gammel.

Om Rieko Ioane

Det er ikke bare Rieko Ioane som spiller rugby i familien Ioane. I tillegg til at faren Eddie som nevnt var profesjonell spiller, var også moren Sandra Wihongi spiller for laget Black Ferns. Riekos bror, Akira Ioane, spiller også profesjonelt for Blues, Auckland og de nasjonale lagene i New Zealand. Han spiller på både Māori All Blacks og All Blacks Sevens, flere ganger sammen med broren sin Rieko.

Rieko Ioane er 188 cm høy, og veier omtrent 103 kg. Dette er et godt utgangspunkt i rugby, som er en sport med mye kontakt som stiller krav til god fysikk. De mange sammenstøtene gjør dessverre også at rugby er en idrett med relativt mange skader. Spesielt knær er utsatt, men enn så lenge er Rieko relativt tidlig i sin karriere og har ikke vært rammet av noen alvorlige skader.

Klubbspill

Rieko Ioane har spilt for Auckland Rugby Union-laget siden 2015, og for Blues, som spiller i Super League, siden 2016. For uinnvidde kan de ulike ligaene og seriene innenfor rugby, både på nasjonalt og internasjonalt nivå, være litt komplisert. Rieko var bare 17 da han debuterte for Auckland, og var en av de yngste spillerne på dette nivået. Han har raskt etablert seg som en stabil spiller på begge lag.

Gjennom 2018-sesongen har Rieko Ioane gjort det svært bra for Blues. Han har både spilt alle 80 minutter i nesten alle kamper, og dessuten vært en av de som har scoret mest til tross for en ikke alltid optimal plassering på banen. Som spiller i posisjonene «wing» og «center», er defensivt spill en stor del av rollen. Dette har dessuten gjort at Ioane har vært en selvskreven spiller på landslaget i denne perioden.

Fremganger

Da Rieko Ioane debuterte på landslaget All Blacks den 12. november 2016, var han bare 19 år og 239 dager gammel. Med dette var han den åttende yngste debutanten for New Zealand gjennom tidene. I løpet av 2017 etablerte han seg virkelig som en fast del av landslaget, og ble dessuten nominert til både «World Rugby Breakthrough Player of the Year» og «World Rugby Player of the Year».

Den 23. juni 2018 scoret Rieko Ioane sitt første hat trick i sin internasjonale karriere, i kampen mot Frankrike i Steinlager-serien. Dette var første gang på over tre år at noen på All Blacks scoret et hat trick – forrige gang var det Julian Savea som klarte det. I løpet av 2018 Rugby Championship var Rieko Ioane også en av de som scoret mest, til tross for at han gikk glipp av to kamper grunnet skader.

Veien videre

Rieko Ioane er fortsatt i begynnelsen av sin karriere innenfor rugby. Han har helt sikkert minst ti år av aktivt spill foran seg, forutsatt at han unngår alvorlige skader. Dessverre er det noen rugby-spillere som får en brå slutt på sin profesjonelle karriere i form av for eksempel en kneskader. I forhold til klubbspill finnes det mange alternativer, både i form av andre lag på New Zealand og internasjonalt.

Oppsummering

Med en hel familie rundt seg som spilte rugby profesjonelt, fikk Rieko Ioane virkelig sporten inn med morsmelken. Likevel skal det mye mer til enn bare optimale forutsetninger, og Rieko har selvfølgelig arbeidet svært hardt for å komme dit han er i dag. Som en av de mest stabile spillerne for New Zealands landslag, vil han sannsynligvis være en spiller som er synlig i internasjonale sammenhenger i lang tid fremover.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
*
*