By - adminy

Rugbyskjorte – for en avslappet stil

En rugbyskjorte er et klesplagg som er inspirert av de klassiske skjortene som benyttes i rugby. I dag er denne skjorten kanskje mest kjent som et klesplagg for bruk utenfor en rugbybane. Med sin kombinasjon av striper og en enkel krage, er rugbyskjorten både avslappet og pyntet samtidig, og passer fint i mange ulike sammenhenger. Med et utall ulike fargevarianter går det å kombinere dette plagget med mange andre farger og stiler.

Opprinnelig er rugbyskjorten altså et klesplagg for rugbyspill, men etter hvert som materialer som polyester har blitt tilgjengelige, har variantene for bruk på og utenfor banen utviklet seg separat. De ligner selvfølgelig fortsatt på hverandre hva gjelder utseende og farger, men mange elementer er nå forskjellige. Skjortene for bruk på rugbybanen ligner nå i større grad på for eksempel skjorter og gensere som benyttes til fotball og andre idretter.

Opprinnelsen

Det aller mest utmerkede designelementet på en rugbyskjorte, er de horisontale stripene. Det er vanligvis sju av de, og det er ofte en kombinasjon av hvitt og en enkel annen farge. Dessuten er det spillernummer på ryggen, og gjerne et symbol for laget på brystet. I forbindelse med bruk på rugbybanen er det vanlig med korte ermer, men det finnes også lange ermer – den varianten som er vanlig utenfor banen.

I dag er de aller fleste rugbyskjorter som faktisk benyttes til rugbyspill, laget av polyester eller andre kunstige stoffer. Det er flere fordeler med det, til å begynne med er kunstige materialer mye mer passende sammenlignet med for eksempel bomull som absorberer fuktighet. Dette gjelder for alle idretter, der det nesten ikke er noen som benytter plagg av bomull, men heller velger andre alternativer som håndterer svette og regn bedre.

Videre utvikling av skjorter på banen

I tillegg til at rugbyskjorter på banen sjelden lages av bomull, finnes det andre forskjeller sammenlignet med de som selges i vanlige butikker. Kragen på skjorter som brukes til rugbyspill er ofte svært liten, for å unngå at andre spillere får tak i den i løpet av spillet. Det er selvfølgelig forbudt å ta grep i kragen på motspillerens skjorte, men likevel er det en fordel om den er liten.

Knappene på en rugbyskjorte er dessuten ofte laget av gummi, slik at de heller bare åpner seg i stedet for å løsne når noen drar i skjorten. En annen egenskap ved moderne rugbyskjorter i polyester eller andre kunstige materialer, er at de er vanskeligere å få tak i sammenlignet med bomull. Rugby er en kontaktsport, og alt som gjør at motspillere ikke får godt tak kan hjelpe en spillere gjennom forsvaret.

Rugbyskorter som mote

I dag kan du finne en rekke ulike rugbyskjorter i ulike design, som er laget for oss som kanskje aldri kommer i nærheten av en rugbybane. Til tross for sin opprinnelse som et plagg for idrett, kan en rugbyskjorte være et litt mer pyntet alternativ. Når du vil ha noe som er et steg videre fra en enkel genser, men likevel ikke en stiv skjorte, kan en rugbyskjorte være et alternativ.

Som et moteplagg har rugbyskjorter beholdt bomull som materiale, presis som de første rugbyskjortene på banen. Vanligvis er det et relativt grovt stoff, som igjen markerer at plagget er en mellomting mellom en vanlig skjorte og en mer casual genser. De aller fleste rugbyskjorter som selges i vanlige butikker har ikke fargebruk som samsvarer med et reelt rugbylag, men er bare variasjoner av temaet med brede, fargede horisontale striper.

Andre varianter

I sin mest tradisjonelle form skal en rugbyskjorte ha til sammen syv striper, men det finnes selvfølgelig ikke noen lover eller regler som bestemmer hva som kan gjøres. Utover dette finnes det uendelige muligheter til variasjon, med for eksempel kontrastfarger på kraven, ulike knapper og elementer som logoer eller andre symboler. Her er det bare fantasien som setter grenser, og rugbyskjorter er noe de aller fleste klesbutikker kan tilby.

Oppsummering

Rugbyskjorten er et basisplagg som svært mange har i garderoben. Likevel er det ikke alle som kjenner til opprinnelsen til dette plagget, og de aller fleste vil aldri komme i nærheten av en rugbybane. Med sin enkle stil, som likevel kan varieres i det uendelige, er rugbyskjorten et flott mellomting mellom en enkel genser og en skjorte. Et godt valg for «casual friday» på kontoret eller andre avslappede anledninger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
*
*