By - adminy

Rugbyballen – en sentral del av rugby

For å spille rugby trenger du egentlig bare en rugbyball og et område å spille på. Det gjør rugby til en av de enklere idrettene med ball, på lik linje med for eksempel fotball. Selvfølgelig stilles det store krav til størrelse på baner og mål, men hvis du skal spille rugby bare for å ha det gøy, trenger du egentlig bare rugbyballen og en gjeng med engasjerte medspillere.

Rugbyballen er veldig forskjellig fra ballene som for eksempel brukes i fotball eller håndball, ved at den helt enkelt ikke er rund. Den ligner mer på ballen som benyttes i amerikansk fotball, men uten å være like spiss i endene. Likheten mellom de to ballene er ikke så underlig, for i spill som rugby og amerikansk fotball – der du løper med ballen – er en rund ball vanskeligere å benytte.

Rugbyballens historie

Det var Richard Lindon og Bernardo Solano som begynte å lage baller til skolen Rugby. Opprinnelig ble det brukt blærer fra griser, og det er noen som mener at det er den formen som har gitt ballene sin karakteristiske form. Likevel har formen forandret seg noe opp gjennom årene, og spesielt i forbindelse med at gummi og ulike syntetiske materialer avløste blærer og skinn som materialer som benyttes i produksjonen.

De opprinnelige rugbyballene var omtrent formet som en plomme, ikke en perfekt oval ball. Igjen sies det at det kanskje skyldes bruken av blærer fra griser. Ballene hadde helt fra starten en overflate av skinn, og når den oppblåsbare delen ble endret fra blærer til gummi forble overflaten fortsatt av skinn en periode fremover. Ulempen med skinn er dog at det absorberer vann, som kan gjøre ballen tung hvis banen er bløt.

Mer om rugbyballen

I en periode ble det spilt med rugbyballer i skinn og syntetiske materialer om hverandre. Hvis været var godt, ble baller i skinn brukt, mens hvis det regnet brukte spillerne syntetiske baller. I dag er det dog bare rugbyballer i syntetiske materialer som benyttes, tilsvarende at fotballer i syntetiske materialer også dominerer på fotballbaner verden over. Det stilles litt ulike krav til rugbyballer i de ulike variantene av spillet.

For utenforstående er det kanskje ikke lett å se, men i «rugby union» benyttes det en ball som er noe større, og dessuten litt tyngre, sammenlignet med ballen som benyttes i «rugby league». I tillegg benyttes det flere ulike størrelser innenfor «rugby league», med mindre varianter for juniorer. En annen forskjell er at sammenlignet med versjonene for «rugby union» er ballene brukt i «rugby league» en anelse spissere.

Moderne rugbyballer – størrelse, vekt og farge

Godkjente rugbyballer innenfor «rugby union» skal ha en lengde på 28 til 30 cm, og en maksimal omkrets på 58 til 62 cm. I tillegg skal den veie 410 til 460 gram, og den skal være oppblåst til et trykk på 65,7 til 68,8 kPa. Tilsvarende for «rugby league» skal ballen vanligvis ha en lengde på 27 cm og en omkrets på 60 cm. Ballen skal veie mellom 383 og 440 gram gitt denne størrelsen.

I dag er utvalget av farger og mønster stort. Opprinnelig var alle rugbyballer laget av brunt skinn, men i og med at det nå bare er syntetiske materialer som benyttes, kan en mengde andre farger benyttes. I store kamper benyttes det gjerne baller som har relativt lyse farger, for å gjøre det lettere for tilskuere å se ballen mot bakgrunnen. Med alle alternativer går det også an å ta hensyn til spillernes drakter.

Noen merker

Innenfor rugby union er det i stor grad Adidas, Gilbert, Mitre og Webb Ellis som lager rugbyballer. Innenfor rugby league er det, kanskje litt overraskende, én eneste produsent som dominerer markedet helt. Det er produsenten Steeden, som leverer baller både til noen av de største ligaene og den internasjonale serien. Dominansen til Steeden er så stor over hele verden, at navnet Steeden noen ganger benyttes som synonym til selve ballen.

Oppsummering

Det er noe befriende med ballspill, der du egentlig bare er avhengig av en ball for å kunne spille. Sammenlignet med mange andre idretter, der du er avhengig av mye utstyr og lange forberedelser, trenger du egentlig bare en rugbyball og en plen for å i hvert fall spille litt for å ha det morsomt. Rugbyballen har selvfølgelig utviklet seg teknisk gjennom årene, men det er fortsatt en enkel ball.

2 thoughts on “Rugbyballen – en sentral del av rugby

Quang Cao Dai Phat March 30, 2021 at 2:19 pm

Hello There. I found your weblog the use of msn. That is a very smartly written article.
I will make sure to bookmark it and come back to learn extra of your
helpful info. Thanks for the post. I will certainly
comeback.

Reply

Quang Cao Dai Phat April 2, 2021 at 11:07 pm

Quang Cao Dai Phat

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.
*
*