By - adminy

Rugby – historie

Rugby er en sport vi nordmenn først har fått øynene opp for de siste årene, og stadig flere følger med på eller deltar i den tøffe lagidretten. Sporten kan minne om amerikansk fotball, noe som kanskje ikke er så rart, fordi rugby, kanadisk og amerikansk fotball har mye til felles. Faktisk kom rugby først, og sporten har siden gitt opphav til de andre amerikanske fotballvariantene. Du kan her bli bedre kjent med rugby historie!

Rugby har røtter fra England på midten av 1800-tallet, nærmere bestemt 1823, da en elev på skolen Rugby School på tettstedet Rugby i Warwickshire, plukket opp fotballen og løp av gårde med den. Denne skoleeleven het William Webb Ellis, og var nok ikke klar over at han skulle være inspirasjonskilden til en helt ny sportsgren som skulle ta verden med storm etter hvert. Vi skal nå ta et dypdykk i rugbys historie.

Den spede begynnelsen på rugby-sporten

Etter at folk fikk øynene opp for William Webb Ellis’ uvanlige spillerstil, ble sporten rugby sakte, men sikkert til. Det var ikke før i 1845 at sporten ble spilt for alvor på Rugby School – stedet som er opphav til sportens spesielle navn. Selv om mange mener at det var på denne skolen rugby-sporten først ble oppfunnet, kan vi finne spor av sport der baller har blitt båret og kastet helt tilbake til middelalderen.

I 1895 ble etter hvert rugby delt inn i to separate, men fortsatt nært beslektede, sportsgrener. Dette skjedde fordi 21 amatørklubber ble adskilt fra den originale Rugby Football Union, og dannet Northern Rugby Football Union (NRFU), også kjent som Northern Union. Sistnevnte fikk senere navnet «rugby league», i 1922, på George Hotel i Huddersfield i Nord-England. Dermed hadde rugby blitt delt inn i rugby union og rugby league.

Den videre utviklingen

I 1922 tok enkelte folk seg fri fra jobb for å spille rugby league, og de fikk da betalt en viss sum som kompensasjon for tapt arbeidsinntekt. Rugby union ble derimot ikke ansett som en profesjonell sport før mange år senere, i 1995, etter at sporten var en del av Rugby World Cup i Sør-Afrika. Begge sportene drives i dag av hvert sitt organ – World Rugby (for rugby union) og Rugby League International Federation.

Sistnevnte organ står bak administrasjonen av rugby league. Ellers er det verdt å nevne at rugby-fotball var en av mange former for fotball som ble spilt på offentlige engelske skoler i det 19. århundre. Selv om rugby league i utgangspunktet hadde samme regler som rugby union, er de i dag to helt separate sporter. Rugby ga etter hvert opphav til amerikansk og kanadisk fotball, som minner mye om rugby, men spilles med mer beskyttelse.

Kan vi spore rugby enda lengre tilbake i tid?

Selv om de fleste er enige i at rugby stammer fra 1800-tallets England, tyder mye på at lignende sporter ble spilt mye tidligere. Grekerne og romerne er blant annet kjent for å ha spilt mange ballspill, hvor noen inkluderte bruk av beina. Den romerske sporten «harpastum» sies å stamme fra den greske lagsporten «ἐπίσκυρος», som nevnes av en gresk sportsmann, Antiphanes, som levde allerede 388–311 år før Kristus.

Den samme sporten ble siden også nevnt av den kristne teologen Clement av Alexandria. Disse gamle greske og romerske sportene hadde mange likhetstrekk med rugby-fotball. Blant annet beskriver den greske politikeren Cicero, som levde 106–42 år før Kristus, et tilfelle der en mann ble drept mens han barberte seg, da en ball ble sparket inn gjennom vinduet. Dette var utvilsomt et barskt – og litt brutalt – ballspill, noe som kan minne om rugby.

Ballens historie

Ballen i rugby er veldig spesiell, og har en avlang form. Dette er en form ballen har hatt fra gammelt av, og det spekuleres i om ballen har fått formen på grunn av at de før brukte blæren fra svin (som har en tilsvarende form) som skinn på ballen. Denne formen på ballen er også gunstig når ballen kastes gjennom luften, og forklarer nok hvorfor ballen fortsatt har sin avlange form.

Oppsummering

Rugby har en lang historie bak seg. De fleste er enige om at lagsporten oppstod i England på 1800-tallet, da en skoleelev tilfeldigvis løftet opp fotballen, løp av gårde med den og kastet den. Etter hvert ble sporten spilt i to ulike versjoner, nemlig rugby league og rugby union – de to variantene vi kjenner til den dag i dag. Det sies at tilsvarende sporter som minner om rugby ble spilt allerede før Kristus’ tid.

1 thought on “Rugby – historie

Deepika Verma April 11, 2021 at 8:27 am

Hello!
I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get
a captcha plugin for my
comment form? I’m using the same blog platform as
yours and
I’m having trouble finding one?
Thanks a lot!

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.
*
*