By - adminy

Bli kjent med reglene i rugby!

Rugby er en lagidrett som stadig flere nordmenn har fått øynene opp for, men ved første øyekast kan kanskje sporten virke litt annerledes og uoversiktlig. Sannheten er at det er ganske lett å lære seg reglene i rugby, og dermed få mer glede av å følge med på sporten – eller kanskje prøve å spille rugby selv. I denne guiden vil vi gi deg oversikt over alle regler i rugby.

Dette er en lagidrett for deg som liker fart og spenning, men som samtidig er litt lei av tradisjonell fotball eller amerikansk fotball. Med rugby får du det beste fra flere verdener: Action, lagånd, fart og spenning. Ettersom det ofte spilles uten beskyttelse, i motsetning til f.eks. amerikansk fotball, er det svært viktig at spillerne utviser god sportslig opptreden. Vi skal nå se nærmere på hvilke regler spillerne må følge.

Oversikt over spillets gang

Først kan vi begynne med å dele rugby inn i underkategoriene rugby union og rugby league. Det som skiller disse er hovedsakelig antall spillere, som er 13 i rugby league, og 15 i rugby union. På toppen av dette kan hver av de nevnte kategoriene spilles som sjumannsrugby. Sporten er lett å kjenne igjen, ettersom den spilles med en oval ball – noe du kan lese mer om i en egen guide på siden vår.

I rugby er det forbud mot å kaste ballen direkte fremover. I stedet må ballen kastes til siden eller bakover fra spiller til spiller innad i et lag. For å forflytte ballen over banen må spillerne løpe med ballen i hendene, eventuelt sparke den i ønsket retning. Spillerne scorer ved å få ballen over motstanderlagets tverrligger, som er plassert mellom målstengene. Målene kan fås på forskjellige måter, noe vi skal se på nå.

Scoring i rugby

Det finnes i hovedsak to ulike måter å få ballen over tverrliggeren mellom motstanderlagets målstenger i rugby. Den ene metoden kalles for «try», mens den andre kalles «goal». Disse ulike formene for scoring vil gi laget som scorer ulikt antall poeng, helt avhengig av hva slags rugby-type som spilles – rugby league eller rugby union. Men prinsippet er det samme, nemlig å få ballen inn i målet til motstanderlaget.

Mange anser scoringstypen try for å være den mest spennende i rugby union. Dette går ut på at en spiller legger ballen ned inni motstanderlagets mål, mellom try-linjen og dødball-linjen. Et slikt mål er verdt fem poeng, noe som er det meste du kan få på en scoring i rugby union. I rugby league gir en try fire poeng. Det er også mulig å sparke ballen i mål, noe som gir færre poeng.

Hvordan spilles rugby?

Vi skal her fokusere på reglene i sjumannsrugby, som er den vanligste måten å spille rugby på. Mens spillerne i amerikansk fotball kan kaste ballen fremover, er ikke dette lov i rugby – her kan ballen kun kastes bakover eller sidelengs. Omgangene er raske og korte, og det blir spilt to omganger på syv minutter, med ett minutts pause i mellom. I finaler varer omgangene i 10 minutter med pause på to minutter.

Spillet startes med et avspark, eller såkalt «kick off», fra midtbanen. Her må ballen sparkes fremover i retning motstanderen, og sparkes minst ti meter. Banen er i sjumannsrugby 100 meter i lengden, og 70 meter i bredden. Hvert lag består av tre «forwards» og fire «backs». Forwards kan igjen deles inn i én «hooker» og to «props». Alle spillerne innad i et lag samarbeider om å få ballen inn i motstanderens mål.

Grunnprinsipper for angrepsspill

Det er tre viktige grunnprinsipper i sjumannsrugby. Det ene er at ballen ikke kan kastes fremover. Det andre prinsippet er at den som fører ballen må bevege seg mest mulig i retning motstanderlagets mål for å vinne terreng og dra nytte av luker i forsvaret. Det tredje prinsippet er at angrepslaget må forsøke å holde rugby-ballen i bevegelse på tvers av banen, fra én side til den andre, samtidig som laget beveger seg forover.

Forsvarsspill

Også under forsvarsspillet er det visse grunnprinsipper som skal følges. Vi skal her se på de to viktigste. Det ene er at laget som ligger i forsvar, i all hovedsak bør organiseres på rett linje, som går på tvers av rugby-banen. Det andre er at spillerne som er i forsvaret må befinne seg på sin side av ballen, og i tillegg forflytte seg opp- og nedover i egne faste formasjoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.
*
*